zaterdag 17 december 2011

Paus gebruikt een tablet


De paus moest dit jaar niet eens uit de deur komen om de grootste kerstboom van de wereld aan te steken. Hij maakte dit jaar gebruik van een tablet !

Als zelf de paus gebruik maakt van de tablet is mijn keuze voor de iPad te nemen als drager toch zeker de juiste beslissing :)

maandag 5 december 2011

woensdag 30 november 2011

Enkele magazines

Zite bouwt voor jou je eigen magazine op door te kijken naar je persoonlijke interesse via Twitter. Je kan aanduiden welke artikels je boeiend vindt en of je nog meer gerelateerde artikels wil lezen. Hoe langer je de app gebruikt hoe beter hij je interesses kent en hoe meer de magazine persoonlijk geoptimaliseerd is.

Wired maakt een overzicht van de opbouw van hun magazine. Dit kan handig zijn voor navigatie en snel te zien wat er te beleven is in deze magazine. Maar verlies je dan niet het 'verassingseffect' wanneer je naar devolgende spread gaat?

Enkele artikels

Vandaag verscheen er een artikel van James Rowe over de evolutie bij het programmeren van de ipad magazine. Hij heeft het toekomstgericht denken van de iPad.


Er zijn mensen die zich enorm ergeren aan de hedendaagse werking van de ipad magazines. Uit dit artikel is duidelijk af te leiden dat Justin Williams zo iemand is. Hieronder zie je de punten waarvan hij vindt dat er nog veel verbetering mogelijk is:

-5 seconden het logo bij het opstarten van de magazine is te lang
-‘subscribe now’ moet verdwijnen als je al een abonement hebt, dit geldt ook voor ‘sign in’
-parallel downloaden is een pluspunt (dus geen one-by-one downloading issues), ook is het nuttig wanneer je ondertussen nog een andere app kan bekijken
-wanneer je een magazine wil verwijderen moet er een duidelijke animatie zijn
-tabs moeten groot genoeg zijn (vinger)
-altijd een menu kunnen oproepen
-je moet geen analoge magazine proberen te verkopen via de digitale versie en niet uitnodigen voor je aan te melden op een account voor je
-Navigatie zou gemakkelijk, duidelijk en intuïtief moeten zijn (scrolling en taps)
-Er zijn ‘edit’ en ‘delete buttons’ die gebruikers herkennen in iOS, gebruik ze! Dit geldt ook voor tab bars en navigation controlers
-Het is niet omdat de opbouw van fysische magazines gebasseerd zijn op een grid dat de magazines op de ipad dat ook moeten zijn

Het onderzoeksartikel van The Association of Magazine Media blijft voortdurend opduiken bij mijn onderzoek. Zijn hebben onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de gebruiker tot iPadmagazines en staven hun stellingen met cijfermateriaal.

maandag 28 november 2011

Beweging dans

Om even terug te komen op mijn onderwerp waar ik van ben vertrokken, nl beweging
Ik wil beweging ook nog behouden als een spoor in mijn masterproject, mijn hoofdspoor blijft digitale magazines.

DANS en visuals
-Chunky Move (1)
-Chunky Move (2)
-Klaus Obermaier

donderdag 24 november 2011

Vogue magazine



‘Today Vogue is much more than a magazine it is a superbrand,’ zegt Anna Wintour (hoofdredactrice van Vogue). De innerlijke kenmerken van Vogue moeten trouw blijven aan zichzelf. Het doel moet steeds hetzelfde blijven: vieren wat mooi, creatief, innovatief en spannend is. Dit moet gebeuren in samenwerking met de meest getallenteerde artiesten. Dat is waarom we houden van Vogue!

Een mijlpaal in het uitzicht van Vogue, nu en altijd al geweest, is de engergie dat het brengt bij mode. Vogue hanteert een proces dat de sterkste ideeën intensifieert en de rest uitfiltert. Vogue steunt het verleden, het heden en de toekomst van de mode over geografische, politieke en religieuze grenzen.

‘A magazine like ours shoud be positive about fashion. It’s a newspapers’ job to critique fashion shows. Our approach is to create a positive message and de-emphasize other things we don’t find significant. That does not imply a narrowness of content or a conservative tendency to stay with the tried-and-tested. On the contrary, Vogue scans the broadest horizons: everyting that happens in fashion is of interest to our readers. We’ve backed a lot of designers before they came famous like John Galliano and Marc Jacobs or the new crop of young Americans like Proenza Schouler and Zac Posen. But if there is a subject or a person that will matter in fashion we find it first, and report it, from our own angle.’ zegt Anna Wintour. ‘Vogue represents the gold standard in cultural taste. We may be a superbrand, but, like all creative enterprises, we always retain a little mystery-even to ourselves.’

Structuur van het magazine:
3 major editorial-visual areas:
-FOB (front of the book in internal magazine jargon):advertenties die tussen articles worden geplaatst. Nieuwsartikels over mode, culturele section, artikels over voeding, gezondheid en fitness + 2 columns.
-COB (the well, the center of the book): lange teksten, ongestoord door advertenties
Interviews met ontwerpers, artiesten, celeberties en persoonlijkheden van dat moment, arikels over de culturele wereld en verhalen over ‘huis en tuin’ met bijpassende foto's
-BOB (back of the book) advertenties
Index, een praktische shopping sectie dat volgens de managing editor Laurie Jones ‘is not a mere catalog of merchandise but an informative editorial product, containing the chicest items and accesoires that have been carefully selected bij Vogue editors’ het eindigt met een one-page ‘last look’, dit is normaal opgedragen aan een enkle, luxueus modeaccesoire.

Cover: consequent + ze moeten aantrekkelijk zijn en een immediacy hebben. Zowel het logo (als ook vaak het hoofd van het covermodel) zo hoog mogelijk plaatsen op de cover om ervoor te zorgen dat lezers de magazine meteen herkennen. De hoofdtitel moet in de linkerbovenhoek staan omdat dat dit te plaats is waar het oog van de lezer als eerste naartoe gaat.

Cover celebrity:
Worden nooit betaald (ze doen dit voor eigen promotie of bv als promotie van een film waar ze een rol in spelen)
Ze moeten relevant zijn met een artikel dat in die editie verschijnt
Ze moet gemakkelijk herkenbaar zijn
Ze moet passen bij het visuele beeld van Vogue: stijlvol, sophisticated en elegant
Er wordt eerst getest hoe populair een covermodel is
De celebrity moet akkoord gaan met de kledij en de cover look

Charles Churchward is de design director van Vogue. Hij zegt het volgende: ‘My design philisophy at Vogue is based on a very simple set of rules. First of all, I don’t want it to be pure design. Second, it should not be too trendy, because when you’re working for the fashion world, where trends change all the time and are in constant movement, someting has to stay stable in the packaging. And I’m basically a packager as much as a designer. I have to make a package that is familiar to everbody at all times. Therefore there are a few chosen typeafces, there are a few chosen formats. My approach is to react to the photographs first. I would never do a design without looking first at the photos, one of the many useful things I learned from Alex Liberman.’ (Amerikaanse uitgever, schilder en beeldhouwer die art director Vogue was bij Vogue)

Even samenvatten wat Vogue is: een magazine die staat voor elegantie, stijl, sophistication, persoonlijkheid en intellegentie. Hun publiek kan al deze bovenstaande elementen decoderen, begrijpen en appreciëren niet alleen van een mode (fashion point of view) maar ook van een bredere kijk. Het zijn mensen die interesse hebben het visuele en in mode, maar ook in ander wereldnieuws. Ze willen weten of hoeden terug in zijn en waar de taille moet liggen, maar willen ook verrast worden.


Met dank aan het boek ‘In Vogue – The illustrated history of the world’s most famous fashion magazine’ van Nobrerto Angeletti en Alberto Oliva.

Angeletti, N. & Oliva, N., (2004) ‘In Vogue - The illustrated history of the world’s most famous fashion magazine’. New York, Rizzoli International Publications, Inc.


-zowel voor horizontaal als verticaal ontworpen
-scrolable text
-alleen passief
-zeer weinig interactiviteit
-ongeveer dezelfde beleving als bij analoge magazines
-geen motion graphics
-grid bepaald
-leesbaarheid op het eerste gezicht in orde (passend lettertype logo Vogue bij thema mode, broodtekst gaat ook goed samen met lettertype logo)
-extra videomateriaal
-duidelijk menu + navigatie
-redelijk statisch
-weinig vernieuwing

>> hoort bij categorie 2: er wordt wel een kleine meerwaarde gecreëerd, maar het lezersniveau wordt niet echt naar een hoger niveau gebracht. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden van de drager

Bij deze en deze editie zien we ook zeer weinig meerwaarde, vooral bij de tweede zijn bijna alle spreads opgebouwd zoals we ze zouden zien in een analoge magazine
Sorry als je de eerste halve minuut naar de enorm cliché effecten moet kijken van een advertentie :)
Vogue magazine is ook anders opgebouwd in andere landen (Groot-Brittanië)

dinsdag 22 november 2011

Startpunt eindproject

Wat wil ik zelf doen? Wat wordt mijn eindproject en hoe kan ik er aan beginnen?
Ik wil een modemagazine maken voor de iPad. Heel concreet weet ik nog niet wie mijn doelgroep is, wat mijn inhoud zal zijn en hoe experimenteel het zal zijn. Ik weet al wel dat ik geen modemagazine voor tieners wil maken en ik ook zeker niet in de commerciële richting wil gaan. Waarschijnlijk wordt mijn doelgroep modeliefhebbers tussen 20- 30 jaar. Meer uitleg volgt in 1 van de volgende posts.

Welke criteria wil ik toepassen op mijn eindproject (gaat samen met criteria voor analyseren van digitale magazines):
-zowel verticaal als horizontaal ontwerpen (andere compositie, zodat het grafisch mooi en spannend blijft, maar wel nog steeds grotere samenhang, geen totaal andere beleving)
-zowel actief als passief (Leaning forward & leaning backward ervaring hebben: het behouden van een ‘laid back userexperience’ zo blijven de voordelen van gedrukte magazines behouden. Leaning forward: De Ipad kan zorgen voor een hogere interactieve user experience door het gebruik van digitale toepassingen.
-delen op social media (met snel op te roepen scroll bar, waarschijnlijk door vingerbeweging)
-scrolable index: de lay-out en de steer veranderen naar gelang je aanwezigheid in het verhaal (zie bv dit filmpje)
-interactieve simulaties: bv 360° rotaties; actieve ervaring)
-bewegende beelden (video)
-image sequences
-interessante content opslaan en organiseren
-motion graphics
-search
-gesch tonen
-muziek
-'interactief spel'
-functie gekoppeld aan vingerbeweging

>> Verrijkende lezerservaring door zoeken naar andere beleving dan analoog magazine

extra punten om rekening mee te houden:
lettertype (beeldscherm) > leesbaarheid
grid bepalen
verhouding/ tekst beeld (mode zijn meestal foto's veel belangrijker)
persoonlijke stijl (rekening houdend met het thema van de magazine: mode)

Startpunt analyseren magazines

Ik ben op dit moment bezig met analoge en digitale magazines te analyseren. Ik heb voorlopig 2 analoge magazines onder de loep genomen. Voor de digitale magazines ben ik begonnen met ze op te delen in 3 categorieën, nl:
1. print=digitaal (dezelfde ervaring)
2. digitaal= analoog + toevoeging door gebruik van digitale mogelijkheden (meerwaarde)
3. magazine is vanaf het begin bedoeld om digitaal te dienen, los van het analoge (lezerservaring naar een hoger niveau) (dit wilt niet zeggen dat er geen analoge versie van het magazine kan bestaan)

Dit doe ik aan de hand van enkele criteria.

Criteria digitale magazines:
-aanwezigheid digitale extra's
-andere beleving (sfeer) dan bij analoog magazine
-zowel verticaal als horizontaal
-zowel actief als passief
-interactiviteit
-bewegende beelden
-delen op social media
-scrolable index
-interactieve simulaties
-image sequences
-interessante content opslaan en organiseren
-functie gekoppeld aan (originele) vingerbeweging
-search
-audio
-zooming
-swiping
-gesch zoeken
-motion graphics
-duidelijke navigatie
(-visual footnotes)
-goede leesbaarheid (lettertype) /ook analoog
-grid/ indeling /ook analoog
-verhouding tekst beeld /ook analoog
-stijl /ook analoog

CONCEPT INTERACTIEVE MAGAZINES

Het is een tijd een beetje stiller geweest op deze blog dan normaal. Dit komt omdat ik in de afgelopen weken zeer goed wilde weten wat ik wil doen voor mijn scriptie en mijn eindproject. Ik heb mij tijdens de laatste 2 weken vooral bezig gehouden voor het vak Nieuwe Media, omdat ik het onderzoek dat ik doe voor dit vak wil doortrekken bij mijn masterproject.

Mijn onderzoek gaat over interactieve magazines op de iPad en specifiek over de digitale mogelijkheden die de iPad kan bieden. Ik was vertrokken vanuit mijn vorig onderzoek, nl beweging in mode. Zo legde ik de link met een modemagazine en het bewegen/navigeren op een iPad. Misschien kan de inhoud van de magazine ook gaan over beweging in mode.

Mijn onderzoeksvraag:

Hoe kunnen we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van de drager bij iPad magazines, zodat deze magazines een meerwaarde krijgen?

Korte samenvatting van mijn onderzoeksmethode

Eerst heb ik een breed onderzoek gedaan waarbij ik op zoek ging naar artikels over de ipad in het algemeen en de ipad als drager en de ipad als drager van digitale magazines.

Daarna ben ik op zoek gegaan naar redenen waarom en hoe magazines op iPad een meerwaarde kunnen geven op analoge magazines

Vervolgens ging ik kijken naar de verwachtingen die mensen hebben over digitale magazines op de iPad.

Dan ben ik op zoek gegaan naar cijfermateriaal om aan te tonen wat gebruikers verlangen van digitale magazines en van de iPad.

Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek naar analoge en digitale magazines om zo te ondervinden hoe ze zijn opgebouwd.

Uiteindelijk wil ik ontdekken en ondervinden hoe we door gebruik van digitale technieken de 'user experience' naar een hoger niveau kunnen brengen, zodat we een nieuwe vormgeving en een grotere interactiviteit bekomen en de aandacht van de lezer kunnen opwekken en behouden.


Interactieve magazines

Ik wil even kort duidelijk formuleren wat ik bedoel met interactieve magazines:

Een digitaal, interactief magazine is niet gelijk aan de duizenden digitale replica’s van print publicaties die ontstaan zijn door het omzetten van inhoud van een print magazine naar een ‘digitale page-turning’ document

Digitale interactieve magazine = de volgende generatie van digitale magazines, die vanaf het begin bedoeld zijn om digitaal te dienen

Ze zijn ontworpen om te leven en om te concurreren in de interactieve mediawereld

Een digitaal magazine is niet gelijk aan een gedigitaliseerd print magazine:

1. Interactieve magazines zijn ontworpen om te concurreren voor de aandacht van online lezers niet voor print-lezers

2. Interactieve magazines zijn ontworpen voor een gemakkelijkere interactie tussen lezers en de magazine, niet slechts éénrichtingsverkeer in het overbrengen van content

bv lezers kunnen contact opnemen met de schrijvers door klikbaar e-mailadres onderaan een artikel (cfr Sporting News Today)

bv een vraag in het digitaal magazine die lezers kunnen beantwoorden. De resultaten zullen verschijnen in de volgende editie (cfr Ophthalmology Times Digest Europe)

bv Nieuwjaarsresoluties opsturen (cfr VIVmag)



Mode als thema

de reden dat ik gekozen heb om rond mode te werken is door persoonlijke interesse. Ik doe ook een avondopleiding modeontwerp

door dit thema is het ook mogelijk om een creatief en experimenteel eindproduct te creëren, omdat de modewereld gevoelig is aan visuele communicatie. ze begrijpt en waardeert de belangrijkheid van het creëren van een vormgeving


Persoonlijke beweegreden:

-De reden dat ik gekozen heb om een onderzoek te doen rond digitale magazines is doordat zo een magazine een samenvoeging is van creatieve elementen: het bevat typografie, fotografie, video, animatie, branding, interactiviteit,…

-Gebrek aan goede publiciteitsinitiatieven

-Proberen de industrie vooruit te helpen

Mijn doel:

-Verrijkende lezerservaring

-Onbewust de informatie opnemen

-experimenteren, hedendaagse limieten verhogen,

experimenteren met de technische mogelijkheden om een meerwaarde te creëren voor de vertelkunst (zoeken naar nieuwe manier van verhalen vertellen), Samenvoegen van verschillende vertelkunsttechnieken tot iets nieuw

-In het brein van de lezers kruipen terwijl zij aan het lezen zijn

-Dit device is geen pagina maar een beeldscherm, focussen op het lezen op een beeldscherm

-Zoveel meer bieden dan het geschreven woord (Betrekken van kunst en muziek)

-Achteruit zitten, bijna niet beseffen dat je interactief omgaat met deze verhalen

Zo nu ik redelijk duidelijk weet wat ik wil doen, kan ik er volledig invliegen!

donderdag 17 november 2011

Filmpje energie van de toekomst

Deze post heeft weinig of zelfs niets te maken met mijn onderzoek, want het gaat over de toekomst van de energie (die gratis is). Maar het is zeker de moeite waard om dit filmpje te bekijken!

dinsdag 25 oktober 2011

Overzicht inspiratie

Ik ga nu verder werken rond het thema 'Menselijke beweging'. Het lijkt me leuk om meerdere projecten te maken, zodat ik dit jaar bezig kan zijn met verschillende media en materialen. Ik kies niet graag voor slechts 1 discipline en daarom lijkt het me zeer interessant om mij te blijven richten op verschillende deelgebieden in de (toegepaste) kunst.

Om even voor mijzelf terug een overzicht te krijgen van mijn inspiratie, heb ik de meest interessante linken nog eens bijeengezocht. Je bent natuurlijk welkom om mijn inspiratie te bekijken.

GO

http://synple.nl/work/motion/fashion_ahoy

http://cargocollective.com/kidgrandios/634049/Design-Core (Kid Grandios)

COVER (eventueel)

http://synple.nl/work/motion/fashionshow_titles_2008

http://synple.nl/work/motion/a_history_of_the_title_sequence

ILLUSTRATIE

http://www.youtube.com/watch?v=jSWOIhesIDE&feature=related (leuke tekenstijl)

http://www.youtube.com/watch?v=hnhYK0oi0wU (fantasie, morfen)

MOTION GRAPHICS

http://www.facebook.com/mographtv?sk=wall (licht, lichaam)

http://vimeo.com/25186640 (vele ontwerpers)

http://vimeo.com/27166279 (lichaam vijver, Jess Kanda)

VIDEO

http://vimeo.com/27260633 (trage beweging)

http://jameswidegren.com/#2167/HAKKAN (vervormde gezichten)

http://vimeo.com/20343890 (radiohead) http://www.youtube.com/watch?v=A5Pj_nodDFk (omkleden)

MANUEEL (SOMS)

http://vimeo.com/29486168 (plant licht)

http://holtonrower.com/?page=gallery&section=painting&category=painting (tall painting)

http://www.youtube.com/watch?v=d6egUsZvWu4&feature=player_embedded (tall painting)

TYPOGRAFIE

http://vimeo.com/albinholmqvist (parijs)

INTERACTIEF

http://vimeo.com/14958082 wrighting with light with ipad

http://vimeo.com/19531317 ibutterfly

http://vimeo.com/25833596 ipad verhaal

DANS

http://www.youtube.com/watch?v=YQ1LI-NTa2s&feature=player_embedded (klas)

http://www.youtube.com/watch?v=p7S_u5TzI-I (Boris Charmatz)

http://www.youtube.com/watch?v=eyp7yU9Zux0&feature=related (Bois Charmatz)

MODE
Iris van Herpen

Chalayan (http://www.dailymotion.com/video/xmil8_hussein-chalayan_news transform dresses)

INSTALLATIEKUNST

Rebecca Horn

INTERIEUR

http://www.surrealien.de/ (Tom Hanke)