maandag 24 oktober 2011

Mode en dans

Iris van Herpen



Als ik één ontwerper moet kiezen die bestempeld kan worden als creatief, toekomstgericht en als hoofdconcept beweging heeft, dan is het Iris van Herpen. Zij is bijgevolg een zeer goede inspiratie voor mijn masterproject. Met beweging bedoel ik dat het makkelijk zittende kledingstukken om soepel in te bewegen, maar beweging visueel voorstellen. Het zijn kunstinstallaies die om het lichaam. Het is een spektakel voor het oog. Ze maakt gebruik van futuristische digitale technologie, nl 3D printen. Dit combineert ze met vakmanschap, gebruik makend van oude, vergeten technieken met innovatieve materialen en veel details.


Iris van Herpen:
'Form follows function' is not a slogan with which I concur. On the contrary, I find that forms complement and change the body and thus the emotion. Movement, so essential to and in the body, is just as important in my work. By bringing form, structure and materials together in a new manner, I try to suggest and realize optimal tension and movement.”



Ze verzorgde de kleding in een clip van Bjork.

Ze ontwierp ook de kleding voor de dansvoorstelling Synthetic Twin van Nanine Linning. Linning houdt zich niet aan de grenzen vastgelegd door de zwaartekracht. De danser bewegen zich niet alleen over de vloer, maar ook tegen de muren. Hedendaagse kunst vaak niet begrijpbaar voor leek. In deze voorstelling is dit wel herkenbaar, maar is er toch genoeg ruimte voor eigen invulling. Ze is gefascineerd door deze mensen die met twee samen één zijn. Maar ben je één als je twee hoofden hebt, en je lichaam twee gedachtewerelden herbergt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten